Ledarskapstips från Freddie Larsson

Då och då på bloggen kommer jag att göra kortare intervjuer med personer som har mycket att dela med sig av ledarskap. Först ut är Freddie Larsson, författare till boken Kan jag så kan du. Freddie är flitigt anlitad föreläsare och mentor. Du kan läsa mer om Freddie på www.freddielarsson.se. Frågan som Freddie fick var följande:
Vilka tre tips skulle du ge till en ny chef utan tidigare chefserfarenhet för att hen ska lyckas med sitt uppdrag?

Tips ett är att du ska behandla dina medarbetare som du själv vill bli behandlad, det är lika enkelt som sant. Att respektera andra för vilka de är. Vi är alla olika och därför har vi alla rätten att bli särbehandlade.
Det andra tipset är att du ska vara dig själv. Som ny chef försökte jag förställa mig som mer tålmodig eller kompetent än jag var i vissa situationer och det slog tillbaka direkt. Man förlorar förtroendet och därmed också ledarskapet ganska snart när fasaden krackelerar. Och det gör den ganska snart.
Det tredje och sista tipset är att du hittar en miljö där dina egenskaper och personlighet efterfrågas. En militär passar sannolikt inte som ansvarig för en frisörsalong. Jag har sett många chefer på fel plats. Jaga således inte vilket chefsroll som helst.

Tre enkla, men kloka tips som är viktiga att tänka på, och precis som Pia Sundhage, i mitt förra blogginlägg, så trycker Freddie på att du som chef ska vara dig själv. Det kan aldrig sägas för många gånger.
Jag har för övrigt köpt Freddies bok och återkommer med en recension på den om några veckor.

Freddie

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar