Bjuda på fika?

Okej, ibland kan även jag tycka att den svenska fikakulturen har gått överstyr. Men sällan är något så uppskattat, särskilt om det är lite överraskande, som att bjuda sina medarbetare på fika. Allra bäst är om du ansträngt dig att baka själv. Anledningen till att jag nu bloggar om detta är att en ny studie visar, kanske inte så förvånande, att glada medarbetare ger högre produktivitet. Så fika kan ibland vara da shit.

Jag har två egna exempel att dela med mig som nya chefer kan ha nytta av. För många år sedan hade jag ett personalmöte strax efter luciadagen. När jag kom in i mötesrummet var alla i gruppen redan på plats och jag kunde nästan ta på stämningen, dvs att det låg något i luften. Jag kickade i gång mötet men jag hann inte säga mer än några meningar innan jag blev avbruten av en person som med bestämd röst fråga:
– Varför fick vi inga lussekatter i helgen, det var ju lucia!
Efter det så missar jag inte att ha med mig fika eller ha koll på om det är någon speciell “fikadag”. Det är en sån liten insats för att uppmärksamma i vardagen.

Mitt andra exempel är den erfarna chef som jag träffade på när jag köpte fikabröd till ett personalmöte jag var på väg till. Hen frågade mig:
– Köper du fikabröd till dina möten?
– Ja, svarade jag.
– Det har inte jag råd med. Har du budget för det?
– Nej, jag har ingen särskild budget för det. Men den dagen jag inte har råd att köpa en vetekrans för 50 kronor till mina medarbetare hoppas jag inte kommer. Det är inte där budgeten avgörs.
Efteråt tyckte jag synd om hens inställning. För att vara så låst och inrutad i sitt tänkande kan inte vara kul.

Avslutningsvis. Här har du ett riktigt gott recept som jag kan lova kommer göra succé på nästa personalmöte. Ja, om du ska slå till och överraska med ett hembakt bakverk.

 

2 Kommentarer
 1. Felicia
  Felicia says:

  Ja tycker verkligen att man som chef kan bjussa på det då och då. Fast jag tycker, som mycket annat, att när saker tas för givet eller förväntas vara självklart, så blir det oinspirerande. Undra om det är mer fika och vetekransar inom offentliga arbetsgrupper eller är det så generellt på arbetsplatser i Sverige? Tycker mig också se lite generationsskillnader och arbetskulturskillnader. Gruppen jag hade sist var t.ex. en sådan med hälsofokus och där man gärna avstod så där hade man inte velat “frestas” för ofta. Tur att gruppens begränsade fikabehov passade ihop med projektledarens begränsade bakbehov… de få bjudtillfällena uppskattades desto mer! 😉

 2. admin
  admin says:

  Köpa in ex frukt är ju inte dumt istället för en vetekrans 🙂
  Sen har du absolut en poäng med att om man hela tiden förväntas få så blir det inte heller ngt speciellt kring det. Ibland kan man ju tänka sig att man “glömde” köpa för att få se reaktionen.
  Du kan ju testa receptet nästa gång andan faller på, du kommer göra succé 🙂

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar