Snack med Magnus Dalsvall, HR-akuten, om generationsväxlingen bland chefer!

Jag lyssnade i veckan på Magnus Dalsvall från företaget HR-akuten. En intressant föreläsning om som handlade om både ledarskap och HR. Han pratade bland annat om hur allt fler uppgifter som tidigare låg hos stödfunktioner numera hamnat i chefens knä. Något som gör chefskapet mer administrativt och det på bekostnad av att kunna utöva ett verksamhetsnära ledarskap.
Enligt mig en förödande utveckling.

Längst ned i i detta blogginlägg finns det två bilder som Magnus visade angående att chefer behöver bli bättre på att ställa krav inför ett chefsuppdrag. Han kallade det “Chefs/ledar-rider”. För precis som rockstjärnor ställer krav på färg på soffor, smak på bubbelvatten och rätt sorts godis och öl i logen så måste chefer också göra det. Bland annat gällande att du har ett rimligt antal medarbetare och system som utgår från chefens situation. Magnus gav också smakprov på vad han anser för kompetens framtidens chef/ledare behöver, bland annat att chefen måste kunna hantera olika typer av möten. Verkligen något att tänka på vid introduktionen för en ny chef! Tyvärr finns de ofta en slagsida åt att du får utbildning i alla tekniska system, men får du någon utbildning i mötesteknik? Som chef deltar du i väldigt många möte per arbetsvecka. 

Efter föreläsningen passade jag på att ta ett snack med Magnus.

Hur kan en organisation tillsammans med HR förbereda sig inför generationsväxlingen bland chefer?
Först behöver organisationen göra en kartläggning för att få en uppfattning av hur situationen är. Det kan ju vara så att de vet men inte gjort något åt det. Det håller inte bara att prata om generationsväxlingen utan man måste agera också och ha med sig att det är olika behov beroende på var i livet den nya chefen befinner sig. Det är stor skillnad på en småbarnsförälder och en 55-plussare och utifrån det ha olika tankar på vad man erbjuder den nya chefen. Så, för att kunna tillsätta chefsuppdragen behöver organisationerna tänka om, det fungerar inte att tro att gamla strukturer som lockade gårdagens chefer kommer locka morgondagens. De nya cheferna behöver också förtydliga vad de kräver i tjänsten. (se bilden nedan, min anm.)

Vilka krav/förväntningar kan en ny chef ha på samarbetet med HR?
Först och främst, HR ska vara chefens bästa vän. Idag kontrollerar vi för mycket, vi ska avlasta chefen. HR ska vara generalister för att på så sätt kunna vara ett stöd till chefen. Det känns ibland som HR fokuserar på fel saker och vill vara något annat än vad vi ska vara. Jag tycker vi alltför ofta säger “det ligger i chefens personalansvar”. 

image

image

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar