Nina Jansdotters tips till nya chefer!

Först ut var Freddie Larsson, den här gången vände jag mig till Nina Jansdotter för att få hennes tre bästa tips till nya chefer (utan erfarenhet) för att lyckas med uppdraget. Nina kan, bland mycket annat, på sitt visitkort skriva författare, coach, PR-konsult. Du kan läsa mer på hennes hemsida www.ninajansdotter.com.
Här kommer Ninas tips!

 Skaffa förebilder

–       Vika ledarförebilder har du som du kan lära dig något av? Ta efter det du gillar och använd andra som exempel på hur du inte själv vill agera som chef.

Minska kraven

–       Visst, i och med chefsrollen så ökar kraven, men flesta kraven kommer ofta inom en själv. Du duger även om du är ny och kommer göra dina misstag. Lär dig av dem och fira dina framgångar, även de små stegen.

Ställ frågor och bekräfta

–       Man kommer långt med att ställa frågor. Ingen förväntar sig att du ska kunna allt. Ställ frågor och lyssna på svaren. Var närvarande i samtal och se alla som individer. Ge ordentlig feedback och kom ihåg att alla längtar efter att bli sedda och bekräftade så den som lär sig ge den återkopplingen som ledare kommer väldigt långt.

Min reflektion angående första tipset är att du redan skaffar dig en liten anteckningsbok som du skriver ned det du ser chefer i din omgivning gör bra, har gjort bra och gör mindre bra och riktigt dåligt. Du kan då lättare få struktur och fatt på de framgångsrika beteende som är värda att lära av och du kan då komma bättre förberedd till ditt första chefsuppdrag.

Nina Jansdotter 

2 Kommentarer
 1. Jim-Alex M. Hirschi
  Jim-Alex M. Hirschi says:

  Hej!
  Bra tips om att inte ställa för höga krav på sig själv som ny chef, vilket jag förmodar många gör mig inkluderad för ett antal år sedan.
  Jag tänker även att arbetsgivarna vinner på att ge nya chefer introduktion och inte alltför stora ansvarsområden. Varför inte börja i mindre skala som biträdande chef och liknande. Steget från medarbetare till chef är (för) stort. Minns själv mina första chefsuppdrag med ansvar för 70 medarbetare, varav ca 20 timvikarier, och 50 hyresgäster. Jag klarade tydligen det men det är inte optimalt att börja med som oerfaren chef och inget jag rekommenderar.

  Lycka till med din blogg!

  Länka gärna till min.

 2. admin
  admin says:

  Hej!

  Kloka synpunkter. Jag läste precis nu att du kandiderar till klubbstyrelsen för Vision på din arbetsplats, övertygad om att det blir kanon!
  Jag har tänkt att ha ngn länksida med sidor, bloggar etc jag läser, har dock inte hunnit med det ännu. Men kommer ha med din där, absolut. Har för övrigt fått plats för att lyssna på din man om ca två veckor. Tänkte blogga om det.
  mvh Stefan

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar