I vilken ände börjar du som ny chef?

Tidigt i bloggens historia så skrev jag om presidenttal och lära-känna-samtal. Sista tiden har jag tänkt en del på i vilken ordning du ska använda de två verktygen när du är ny som chef.
Jag har alltid pratat om att börja med ett presidenttal och följa upp det med ett lära-känna-samtal och sedan följa upp detta med det årliga medarbetarsamtalet. Men jag börjar omvärdera det lite. Det slog mig när jag läste en intervju med hockeytränaren Per Bäckman (Färjestad, Frölunda, Modo). Han sa följande om hur han började sin nya chefsuppdrag:
– Det första jag gör är att ha ett individuellt samtal med alla spelare för att lära känna dom lite grann. Det kan ju ta ganska lång tid, och i det läget berättar jag inget om mig själv eller hur jag tänker arbeta med laget. När jag har pratat med alla är det dags att presentera dom idéer jag tänker arbeta efter. Då talar jag om vilka värderingar och normer som kommer att gälla i gruppen, och spelarna får också ett kompendium med dom sociala regler som ska följas.

Kanske ska du som ny chef i större utsträckning utgå från vilken arbetsgrupp du har till ditt förfogande och då börja med lära-känna-samtalet och sedan samla gruppen för ditt presidenttal där du pekar ut riktningen och de värderingar ni ska arbeta efter för att nå uppsatta mål? Jag har inget facit, men Bäckmans ord fick mig att tänka till.

Tveka inte att höra av dig om du vill ha stöd med att planera och genomföra presidenttal och lära-känna-samtal!

2 Kommentarer
 1. Felicia
  Felicia says:

  Intressant ämne! Jag tänker att det kanske sker två tal, ett inledningstal och ett presidenttal? Det vore ju konstigt att inte presentera sig lite allmänt med bakgrund inför gruppen och ens tankar för att avmystifiera sig själv lite inför de enskilda samtalen… Sen är det nog klokt att inventera läget lite och vilka medarbetare man har framför sig inför själva mål- och värderingstalet framåt! 🙂

  • admin
   admin says:

   Kanske ett inledningstal som innebär en kort presentation med överordnad chef inför medarbetare och sedan ett presidenttal där man tar ut riktning och pratar värdering hos nya chefen? Låter som ett mkt bra förslag! :=)
   Jag snor den idén ;=)

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar