7-Elevenchef?

Jag brukar använda mig av begreppet “hamburgerchef” som beskrivning av hur uppdraget som första linjen chef kan upplevas. Dvs. tryck från överordnade chefer och politiken och tryck från medarbetare och fackliga representanter. Däremellan finns du. Efter föreläsningen i Borås diskuterade jag med några ur publiken om hur tillgänglig chefen ska vara. Det var en intressant diskussion och i bilen på väg hem myntade jag för mig själv ett nytt begrepp (tror jag i alla fall), 7-Elevenchef!

Jag tycker mig märka hur gränsen mellan arbete och fritid allt mer suddas ut, vilket kan vara på gott och ont. Alexander Bard intervjuades nyligen i GP och sa då att “jag delar inte upp mitt liv i jobb och fritid, allt pågår i ett förlopp hela tiden“.
Det kan säkert stämma, men jag tänker också att det är helt avhängt vad du arbetar med. Jag anser att en första linjen chef behöver återhämtning och inte kan och ska vara tillgänglig 24/7. Och det var just det som vår diskussion under föreläsningen kom att handla om. Flera berättade hur deras medarbetare ringde på hemtelefonen och till arbetsmobilen under helgen och kvällar. Det lät som en gränsförskjutning som inte var sund. 
Det fick mig att tänka på 7-Eleven. Från början hade 7-Eleven öppet just sju till elva. Men sakta men säkert har öppettiderna förlängts och utökats till, mer eller mindre, dygnet runt. På samma sätt har tillgängligheten för första linjen chefer sakta men säkert ökat. Kanske är första linjen chefen 7-Eleven idag? Kommer första linjen chefen om några år också ha öppet dygnet runt? Den viktigaste frågan är nog trots allt vem som ville vara chef om det innebär att vara tillgänglig 
7-Eleven.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar